Akupunktur

Akupunktur har sitt ursprung från den traditionella kinesiska medicinen men är nu väl utbrett i västvärlden som har format sin egen västerländska akupunktur. Man använder akupunktur för att behandla smärta i framför allt olika muskler och leder.

Innan behandlingen får man berätta om sina besvär för att behandlaren ska kunna avgöra var nålarna behöver placeras. Ofta görs även en mindre undersökning av området. Det är möjligt att behandla i stort sett hela kroppen med hjälp av akupunktur.

Olika akupunkturpunkter i kroppens muskler, bindväv eller senor

Vid behandling får man ta av sig kläder på det område som ska behandlas och ofta får man sedan lägga sig ned på en brits. Därefter placeras nålarna i olika akupunkturpunkter i kroppens muskler, bindväv eller senor. Den som utför behandlingen stimulerar sedan punkterna genom att snurra på nålarna som har satts in. Man kan uppleva behandlingen olika, en del upplever smärta, andra upplever pirrningar, domningar eller värmeskillnader.

Antalet nålar som används vid en behandling är mellan fem och tolv stycken. Nålarna är mycket tunna och medicinskt sterila för den här typen av användning. Hur lång tid en behandling tar är lite olika beroende på problematik men vanligtvis sitter nålarna kvar mellan 20-30 minuter. Behandlingen lär sedan upprepas 2-3 gånger i veckan för bästa effekt och det kan dröja upp till fem behandlingstillfällen innan man själv känner någon skillnad.

Efter akupunkturbehandling

Efter en behandling med akupunktur känner man sig ofta lite trött. Man kan känna en ömhet där nålarna har suttit och det är inte ovanligt att man även får blåmärken. Det är viktigt att dricka mycket vatten efteråt för att hjälpa kroppen att återhämta sig. Man rekommenderar även att man tar det lugnt och vilar ett tag efter behandling. En del känner sig yra och då är det extra viktigt att vila och ta det lugnt tills man känner sig pigg igen.