Är du stolt ägare till en katt?

Är du stolt ägare till en katt? Katten är ett mycket trevligt husdjur, men även ett mycket självständigt djur som gärna ger sig ut på egna äventyr. Det är därför viktigt att du ser till att teckna en bra kattförsäkring, så att din lilla kompis kan få den vård som behövs om oturen skulle vara framme och katten skulle bli sjuk eller skadad. Om du har en försäkring behöver du inte själv stå för alla kostnader som kan uppstå, utan du behöver bara betala självrisken. Vilket belopp självrisken ligger på kan variera beroende på vilket försäkringsbolag du väljer samt vilken försäkring. Det finns olika upplägg, där du i vissa fall betalar en fast summa medan andra försäkringar istället innebär att du betalar en rörlig självrisk på exempelvis 10 %.

Att tänka på

Det är lätt att tro att det ska vara väldigt enkelt att teckna en kattförsäkring för din katt av rasen Heliga Birma och just att teckna en försäkring är inga problem, men det kan vara svårt att veta vilken försäkring man bör välja. Dels är det viktigt att tänka på att det inte är priset som är det viktigaste när det gäller försäkringar. Du bör inte stirra dig blind på månadskostnaden utan se mer till vad som ingår i kattförsäkringarna. Ta till exempel en titt på om det finns några specifika sjukdomar som inte ingår i försäkringen. Det är ganska vanligt att det finns en paragraf om sjukdomar som inte täcks av försäkringen. Vidare bör du titta på vad maxbeloppet ligger på. Titta även på vad som gäller för mediciner och rehabilitering. Ofta är detta tillval som inte ingår i grundförsäkringen men som går att välja till. Om så är fallet behöver du ta ställning till om du vill betala några kronor extra varje månad och få dessa saker inkluderade.

Kom också ihåg att du får välja själv om du vill ha både livförsäkring och sjukförsäkring eller enbart det ena. Om du har en äldre katt kan det vara en idé att strunta i livförsäkringen som troligtvis inte ger några större ersättningar längre, medan du kan behålla sjukförsäkringen så att du kan ta din katt till veterinären och slippa stå för kostnaderna själv om oturen är framme.

Rörlig eller fast självrisk

Ofta finns det möjlighet att välja om man önskar en fast självrisk eller en rörlig sådan. Om du väljer en fast är visserligen beloppet något högre, men då vet du hur mycket du kommer att få betala själv och slipper oroa dig för att det ska bli dyrt. Om du däremot väljer en rörlig självrisk kan det bli billigt om själva vårdkostnaden blir låg, men det kan bli riktigt dyrt om det till exempel blir fråga om operationer. Om en rörlig självrisk ligger på exempelvis 10 % och en operation kostar 30 000 kronor, hamnar alltså den rörliga självrisken på 3000 kronor vilket är betydligt mer än vad en fast självrisk brukar ligga på. Sätt dig gärna ner och räkna på olika belopp, och fundera därefter på om du vill ha en fast eller rörlig självrisk baserat på detta.