Utmärkande för ett privatlån

Privatlån, eller blancolån som de också kallas, har en hel del fördelar jämfört med andra typer av lån. Något av det som skiljer privatlån från till exempel hus- eller billån är att man inte behöver lämna någon säkerhet för lånet, och dessutom behöver du inte ens redovisa vad du ska ha pengarna till. Ett privatlån kan du alltså använda precis som du vill, för att till exempel samla övriga lån och spara pengar, köpa något du annars inte hade haft råd med eller låna en mindre summa till bättre ränta än ett snabblån.

Samla flera lån till ett

Om du har flera mindre lån lönar det sig nästan alltid att samla ihop dem till ett. Då kan du ta ett vanligt privatlån och betala av de mindre lånen med pengarna. Sedan behöver du bara betala räntan och amorteringen på ditt privatlån i fortsättningen vilket gör att du sparar pengar. Denna lösning kan  passa dig som har många småkrediter, som köpt saker på avbetalning eller som har ett annat banklån med hög ränta. På så vis får du bättre kontroll på dina pengar, och slipper betala för mycket för dina lån. Med en lägre månadskostnad får du pengar över till annat, och när som helst kan du också betala av extra på ditt nya privatlån, för att bli skuldfri snabbare.

Köp något du annars inte hade haft råd med

Om du behöver köpa något direkt och inte kan vänta medan du sparar ihop pengarna, så är ett privatlån en smidig lösning. Privatlån från en bank eller pålitligt låneinstitut är betydligt bättre än att ta en massa snabblån eller sms-lån för att använda till konsumtion. Om du tar ett privatlån får du betydligt bättre ränta, samtidigt som du inte heller behöver redovisa vad du ska använda pengarna till. Även om det oftast är bättre att spara ihop till konsumtionsvaror istället för att låna, så kan det ibland vara svårt. Ibland har man helt enkelt inte tid att vänta med ett inköp, till exempel om vitvarorna går sönder eller om mobiltelefonen inte vill starta. Då är ett privatlån en betydligt bättre lösning än till exempel ett sms-lån.

Låna mindre summor till bra ränta

De flesta banker erbjuder mindre privatlån från 20 000 kronor, och denna typ av lån är därmed ett utmärkt alternativ för dig som behöver låna en mindre summa till konsumtion. Privatlån från en bank eller ett låneinstitut ger dig också några av de lägsta räntorna på marknaden, till skillnad från snabblån där räntorna ofta kan bli väldigt höga. Du har också en längre återbetalningstid på upp till 10-12 år för de flesta privatlån. Hos många banker tillkommer inga extra avgifter för privatlån, och så länge du betalar via e-faktura eller autogiro behöver du heller inte betala någon aviavgift. Det finns alltså många fördelar med ett privatlån jämfört med andra typer av lån som ska användas till konsumtion, och du har också många olika banker att välja mellan för att hitta det lån som passar dig bäst.