Husdjur

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke är en av två raser inom Welsh Corgi. Det finns olika teorier om historien bakom Pembroke men en sak som är säker är att den långt tillbaka i tiden användes som gårdshund i just Wales i Storbritannien. På gården hade hunden flera olika arbetsuppgifter så som att vakta gården, driva boskap och följa med på jakt. Men inte minst fungerande den som sällskapshund för hela familjen och var väldigt uppskattad som familjehund.

Det är just som sällskapshund som Welsh Corgi Pembroke mestadels används som idag då dess lättsamma energi och glädje smittar av sig till så väl stora som små inom familjen. För den som ville vara lite mer aktiv fungerar Pembroke även att användas inom olika hundsporter där den ses bland annat inom olika typer av spår, lydnad och agility.

Egenskaper och hälsa

Det här är en ras som är arbetsvillig och lättlärd. Dess uthållighet som den fortfarande besitter från tiden som gårdshund gör att rasen inte ger upp i första taget. Man behöver dock vara medveten om att även den vaktinsikten som den har avlats för fortfarande lyser igenom mer eller mindre hos olika individer. Rasens generella glädje och vänliga inställning gör att den fungerar perfekt tillsammans med barn. En rolig hundbox kan förstås alltid vara en glad överraskning för en hund.

Rasen anses vara mycket frisk och det finns inga kända rasbundna sjukdomar registrerade. Det finns dock en viss risk att hundar med lång rygg får problem med ryggen när de blir äldre.
En Welsh Corgi Pembroke är, som tidigare nämnts, en lämplig sällskapshund som nöjer sig med måttlig mängd motion.

Utseende enligt rasstandard

Corgin har ett särskilt utseende som gör att den ser ut som en stor och fullvuxen hund men med väldigt korta ben. Även de stora uppåtstående öronen är utmärkande för rasen som ska vara väl ansatta på ett nätt och rävliknande huvud. Mankhöjden är densamma för både hanar och tikar och ska ligga någonstans mellan 25,5 – 30,5 centimeter. Även vikten är väldigt lika för både hanar och tikar där hanarna ligger på ett spann mellan 10-12 kg och tikarna strax där under på 10-11 kg.

Rasen kan förekomma i ett flertal olika färger där rött eller trefärgat är det vanligaste. Andra vanliga färger är black and tan, sobel och fawn. Alla färger kan även förekomma tillsammans med vita tecken som då syns på ben, huvud, bröstkorg och hals.

Pälsen är väldigt lätt skött och fälls vid säsong två gånger per år då även underullen bör kammas ur för att underlätta fällning.